Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy i roztwory nasycone

Czy zajęcia chemiczne mogą być ciekawe i zrozumiałe dla każdego? Zdecydowanie tak! Przekonuje o tym Monika Nowicka – nauczyciel ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jeleniej Górze.

"Jesteśmy po pierwszych zajęciach, do których inspiracją jest program "Od uprawy do potrawy". :) (…) Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z produktami spożywczymi: mąka, sól, pieprz mielony i w kulkach, cynamon, cukier. Uczniowie mieli problem z nazywaniem i rozpoznawaniem tych produktów - chociaż wydaje się to takie oczywiste. Następnie wszystkie te produkty wsypywali, mieszali w ciepłej wodzie i odpowiadali na pytania, które się rozpuszczają, a które nie. To też stanowiło problem. Jednak zajęcia te były ciekawe i przyjemne nie tylko dla dzieci. Niebawem odbędą się kolejne zajęcia do których również zaczerpnę informacje z Waszej strony." – przyznaje Monika Nowicka ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jeleniej Górze.

Chcesz się pochwalić Waszą realizacją scenariuszy lekcji „Od uprawy do potrawy”? Napisz do nas!


wróć do listy