Wywiad z Panią Barbarą Drozd – opiekunką zwycięskiego klubu w konkursie “Ratuję, nie marnuję”

25 marca 2020

Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Panią Barbarą Drozd – opiekunką Klubu Niemarnowania Żywności “Świetlicowe Pasibrzuszki” ze Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Małkocinie, który zajął pierwsze miejsce w konkursie “Ratuję, nie marnuję”.

W jaki sposób dowiedziała się Pani o konkursie?

O konkursie dowiedziałam się  przeglądając strefę dla opiekuna na stronie internetowej Programu „Od uprawy do potrawy”. W Szkole Podstawowej w Małkocinie nasz Klub Niemarnowania Żywności działa już trzeci rok, więc jako koordynator  Programu na stronę www.oduprawydopotrawy.pl zaglądam dosyć  często.

Temat przygotowania obchodów Światowego Dnia Żywności początkowo wydał mi się bardzo trudny, więc myśląc o udziale w konkursie czułam z jednej strony zaciekawienie, a z drugiej obawę, czy damy radę zorganizować takie święto, o którym wcześniej niewiele słyszałam. Na szczęście w naszym Klubie Niemarnowania Żywności mam fantastyczne  dzieci, które z ogromnym zaangażowaniem podeszły do tego tematu.

Czy udział w konkursie wzbudził wiele emocji wśród uczniów?

Po odczytaniu regulaminu konkursu w naszej świetlicy zawrzało! Dzieci były bardzo podekscytowane. Wszyscy klubowicze od razu zaczęli wymyślać działania, dzięki którym obchody Światowego Dnia Żywności w naszej szkole były by wyjątkowe. Pomysłów zrodziło się naprawdę mnóstwo. Pomyślałam: super! będzie się działo!

Jak przygotowywała się Pani wspólnie z Klubem Niemarnowania do obchodów Światowego Dnia Żywności i jak przebiegało samo wydarzenie?

Zrobiliśmy listę wszystkich propozycji i w drodze głosowania wybraliśmy te najciekawsze i cieszące się największym zainteresowaniem.

Nasze działania rozpoczęliśmy zorganizowaniem zbiórki żywności. Stworzyliśmy ulotki, w których prosiliśmy chętnych mieszkańców z naszej miejscowości by przynieśli do Klubu Niemarnowania produkty z krótkim terminem przydatności, lub takie, których już nie wykorzystają do zjedzenia. Dzięki hojności osób, które wsparły zbiórkę dysponowaliśmy sporą ilością produktów spożywczych, które wykorzystaliśmy podczas warsztatów kulinarnych „Od ziarenka do stołu”.

Najpierw wszyscy Klubowicze mieli możliwość zobaczenia, jak wygląda praca rolników. Jak wysiewano ziarna kiedyś a jak ziarna wysiewa się dziś, a także jakie są rodzaje zbóż, z których ziaren powstaje mąka oraz jakie rodzaje pieczywa możemy wypiec. Po prezentacji przeszliśmy do dzieła – wypiekania chleba, podpłomyków, drożdżówek i ciasteczek posypanych cukrem.

Poruszaliśmy także temat niemarnowania produktów oraz rozsądnego planowania posiłków i zakupów. Dodatkowo czytaliśmy etykiety z terminami ważności na produktach takich jak: mąka, cukier, mleko itp.

Po  warsztatach odbył się konkurs plastyczny pt. „Jestem świadomy, więc nie marnuję”. Dzieci z naszego Klubu Niemarnowania uwielbiają wykonywać prace plastyczne, więc powstało ich całkiem sporo. Ze wszystkich dzieł stworzonych podczas konkursu nagrodzonych zostało 5 obrazków. Prace te aktualnie wiszą na honorowym miejscu w naszym Klubie Niemarnowania.

Wspólnie ze Szkolnym Kołem Wolontariusza stworzona została także prezentacja o naszej adopcyjnej uczennicy Catherine Mwende z Kenii, którą Koło Wolontariusza wspiera swoimi działaniami. Prezentacja złożona była z fotografii, które przedstawiały życie dzieci i ludzi mieszkających w Kenii ale także w Ghanie. Rzeczywistość, w której żyją rówieśnicy naszych Klubowiczów okazała się bardzo przejmująca, szczególnie w kwestii niedożywienia, a także trudności związanych  ze szkolnictwem. Obejrzana prezentacja dała nam do myślenia również w kwestii niemarnowania żywności. Jednym z najważniejszych wniosków, które wysnuliśmy było stwierdzenie, że działania związane z niemarnowaniem żywności zacząć należy przede wszystkim od samych siebie ale też naszym obowiązkiem jest uświadamiać innych w tym temacie.

Dzięki obchodom Światowego Dnia Żywności otrzymaliśmy ogromną dawkę nowej wiedzy. Tego dnia czas upłynął nam na bardzo intensywnej pracy. Po zakończeniu naszych działań czuliśmy satysfakcję i radość.

Czy macie Państwo w planach kontynuowanie świętowania Dnia Żywności w szkole?

Uważam, że dzięki Programowi „Od uprawy do potrawy” i zaproponowanej w jego ramach inicjatywie zorganizowania obchodów Światowego Dnia Żywności, zwiększyliśmy świadomość młodego pokolenia o globalnym, krajowym i lokalnym problemie jakim jest marnowanie żywności. Daje to nadzieję, że nasi uczniowie wzrastać będą w pełnej świadomości, by nie marnować żywności, co przełoży się także na ich działania jako dorosłych i pozwoli im dokonywać w przyszłości mądrych wyborów w tym obszarze. Uważam, że to bardzo ważna kwestia, jedna z najważniejszych w dzisiejszym świecie.

Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października zdecydowanie wpisze się na stałe w nasz szkolny kalendarz wydarzeń i będzie dla nas jednym z najważniejszych dni w roku.

DZIĘKUJEMY TESCO!

Klubowicze z Klubu Niemarnowania Żywności

wraz z nauczycielką Barbarą Drozd